Tribuntsov ja Romanjuk poolfinaalis, teatenelik ujus rekordi

Ujumise Euroopa meistrivõistluste neljandal päeval teenis Eesti koondis esialgselt kolm poolfinaalkohta, kuid eile Euroopa meistriks kroonitud Eneli Jefimova loobus 200m rinnuliujumise poolfinaalist ja naaseb koju. 

 Eile 100m rinnuliujumises ajaloolise kuldmedali teeninud Eneli Jefimova läbis täna hommikul poole pikema maa ajaga 2.28,93 ning pääses kuuenda ajaga poolfinaali.

Pärast treeneriga arutamist otsustasid nad õhtusest ujumisest loobuda ja naasta kodumaale, et alustada viimast ettevalmistust olümpiamängude suunas. “Esimene 50 meetrit oli päris hea, kuid edasi läks üpris raskeks,” rääkis 17-aastane ujuja peale eelujumist.

“Eelujumise kohta ei olnud aeg halb, kuid treeneriga otsustasime siiski edasisest võistlemisest loobuda ning sõidame koju ära.”

Eesti on siiski naiste 200m rinnuliujumise poolfinaalides esindatud, sest Maria Romanjuk pääses edasi paremuselt 13. ajaga 2.31,31. “Füüsiliselt oli päris raske hommik, kuid läksin üsna pingevabalt peale,” rääkis eile viienda koha saavutanud Romanjuk, kes 100m pöördes edestas isikliku rekordi graafikut poole sekundiga.

“Esimene 100 meetrit lendasin, kuid siis läks päris raskeks, aga poolfinaalis saab taktikat kohendada ja teha vigade paranduse,” lisas ta.

Tribuntsov peale kaheksat aastat taas poolfinaalis

Hiljuti tippsporti tagasi tulnud Ralf Tribuntsov ujus pika raja Euroopa meistrivõistluste poolfinaalis juba 2016. aastal saavutades toona 50m seliliujumises 15. koha. Täna jõudis ta samal alal taas poolfinaali 12. ajaga 25,57 ning oli väga lähedal Eesti rekordile.

“Võistluste esimene start, veidi pehme tunne, kuid okei algus,” rääkis 29-aastane ujuja, kelle stardi eel toimus viieminutiline viivitus ja sportlased pidid vees pikalt oma starti ootama.

“Mulle see väike paus isegi sobis, sain kohapeal scullida (tehnika harjutus ujumises – toim.) ja veetunnet hoida. Kuna väljas on palav, siis vees oli hea jahe ning see paus kindlasti ujumist ei mõjutanud.”

Pikalt Eesti rekordit 25,45 enda nimel hoidnud Tribuntsov jäi tippmargist ilma 2022. aastal, kui Daniel Zaitsev sai kirja sajandik kiirema aja. Tribuntsov usub, et Eesti rekord on õhtul tehtav.

“Tuleb ennast veidi rohkem usaldada, sest välibasseinis selili ujudes hoian ilmselt end alateadlikult tagasi, sest hakkan mõtlema raja sisse ujumisele ning fookus läheb paigast. Õhtul pole midagi tagasi hoida, kui ujun ratta siis ujun, midagi sisse ei taha jätta,” märkis koondise vanim liige.

Teatenelikult Eesti rekord, Zirk poolfinaalist napilt väljas

Hommikusele võistlusosale pani ilusa punkti meeste 4x100m vabaujumise teatenelik koosseisus Lars Kuljus, Kregor Zirk, Daniel Zaitsev ja Alex Ahtiainen. Võistkond sai kirja 3.19,13, mis andis kokkuvõttes 12. koha. Edasipääsust finaali jäi lahutama poolteist sekundit.

Avavahetust ujunud Kuljus tegi suurepärase ujumise saades kirja 49,49, mis jääb indidividuaalsele 100m vabaujumise rahvusrekordile alla vaid viie sajandikuga.  “Jään enda individuaalse sooritusega rahule,” sõnas Kuljus peale rekordi püstitamist.

“Tunnen, et individuaalne Eesti rekord on täiesti tehtav ja võistkond oli tubli, sest minimaalne eesmärk rahvusrekord sai püstitatud. Finaalist jäi veidi puudu, kuid kõik andsid endast maksimumi,” lisas koondise pesamuna.

Kregor Zirk 200m vabaujumise eelringidest edasi ei pääsenud. Ta näitas eelujumistes aega 1.49,24, mis andis 25. koha. Viimasena poolfinaali oleks viinud 1.48,74. “Ujumine ise tundus okei, pigem ajaga ei ole rahul,” rääkis Zirk, keda ootab homme ees põhiala 200m liblikujumine. 

“Eks ma olen ikka pettunud, et poolfinaali ei pääsenud, kuid pigem paneb see veidi muretsema homse eel. Homme vaatame, mis 200m liblikujumine toob.”

Tulemused:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *