Soovitused esmakordselt avavees võistlevatele sportlastele

Avaveeujumise hooaeg saab avapaugu juba sel laupäeval, 15. juunil Karksi-Nuias. Kui oled enda jaoks alles avastamas avaveeujumist ja võistlemist, siis siin on mõned näpunäited, mis aitavad paremini sellesse maailma sisse elada.

  • Tutvu rajaga enne võistlust: Uuri võistluse rada, pöördepunkte, ujumissuunda ja võimalikke ohtusid. Kui võimalik, tee prooviujumine rajal, et saada aimu erinevatest oludest, mis sind ümbritsema hakkavad.
  • Varusta ennast õigete ujumisriietega: Jälgi, et sinu ujumisriided vastavad avaveeujumise reeglitele (näiteks: triatloni riietus ei vasta avaveeujumise reeglitele, kuna ei tohi olla lukke). Kui omad kalipsot, siis võta see võistlusele kaasa ning otsusta kasutamise kohta võistluspäeval või isegi varem. Seeriavõistlustel on eraldi kalipsoga ujujate arvestus ning Eesti meistrivõistlustel on kalipso lubatud, kui veetemperatuur on vahemikus 16-18 C. Kasuta sobiva paksusega kalipsot, mis hoiab sind soojas ja annab piisava ujuvuse.
  • Treeni erinevates ilmastikutingimustes: Harjuta ujumist erineva ilmaga, et olla valmis nii tuule, vihma kui ka päikesega toimetulekuks. See aitab sul paremini kohaneda võistluspäeva tingimustega.
  • Õpi orienteeruma: Harjuta vees orienteerumist, et oskaksid rajal õigesti ujuda ja suunduda võimalikult otse pöördepoide peale. Õpi kasutama maamärke ja rajamärke. Enne starti võid proovida mõne suure maapealse objekti endale sihiks seada, mis jääb kas pöördepoide või finiši kursile.
  • Söök ja jook: Jälgi oma toitumist ja vedeliku tarbimist enne võistlust. Söö kergesti seeditavaid toite ja väldi uusi toite, mida pole varem proovinud. Joo enne starti piisavas koguses vett, et vältida ülekuumenemist või vedelikupuudust.
  • Tempo planeerimine: Sea endale realistlik tempo ja hoia sellest kinni. Ära alusta liiga kiiresti, et vältida väsimust lõpus. Jaga oma jõudu ühtlaselt kogu distantsile.
  • Turvalisus: Järgi kõiki ohutusnõudeid ja kuula korraldajate juhiseid. Kui tunned end halvasti või kurnatuna, anna sellest kohe teada korraldajatele või läheduses olevatele turvameeskondadele.
  • Õpi hingama mõlemale poole: Harjuta kahepoolset hingamist, et olla võimeline kohanema veepinna tingimustega ja jälgima rajamärke mõlemalt poolt.
  • Harjuta grupis ujumist: Uuri grupis ujumise tehnikaid ja harjuta ujumist ning starti tihedas konkurentsis. See aitab sul paremini toime tulla võistlusstardiga ja võistluse käigus tekkiva potentsiaalse “rüselusega”.
  • Loe võistluste juhendit ja reegleid: Tutvu võistluste juhendmaterjalide ja reeglitega, et olla teadlik kõigist nõuetest ja protseduuridest. See aitab vältida reeglite rikkumist ja diskvalifitseerimist. Küsimuste korral võta ühendust võistluste korraldajaga.
  • Ole paindlik ja valmis muutusteks: Ole valmis kohanema muutuvate tingimustega, nagu ilmastik ja veetemperatuur. Jää rahulikuks ja kohane olukorraga, et säilitada oma keskendumine ja sooritus.

Kõik avaveeujumise huvilised või triatloniks valmistujad saavad igal seeriaujumise etapil valida endale jõukohase distantsi. I etapil Karksi-Nuias toimub alles alustavatele lastele 100-meetri pikkune tillustart ja 400 meetrit pikk noorte start. Harrastajad saavad end proovile panna 900m distantsil ning põhistardi pikkuseks on avaetapil 1800m.

I etapi juhend / Karksi-Nuia (EST):

Stage I regulations / Karksi-Nuia (ENG):

Registreerimine I etapile: 

Registration for stage I:

Avaveeujumise seeriavõistluse üldjuhend (EST):

Open Water Swimming Series competition regulations (ENG):

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *