Kujundujujad jahivad noorte EM-il pääsu finaalidesse

22.-26. maini peetakse Kreekas noorte Euroopa meistrivõistlused kujundujumises, kus osaleb ka 12-liikmeline Eesti koondis, kelle eesmärgiks on puhtad kavad ning pääs kõikidel aladel finaali.

“Eesti kujundujumine jätkab alles oma esimeste sammude tegemist Euroopa ja maailma tasemel,” sõnab koondise juht Anton Rzhanov.  “Euroopa meistrivõistlused on meie rühma- ja kombineeritud võistkondade jaoks esimene kogemus nii kõrgel tasemel, varasemalt on sellisel tasemel võistelnud vaid solistid ja duetid.”

Rzhanov tunnistab, et kõigis neljas distsipliinis on eesmärk jõuda finaali. “Finaali pääseb 12-13 parimat võistkonda, kes selgitatakse välja eelvoorude tulemuste põhjal, kus olenevalt distsipliinist tuleb rinda pista enam kui 40 riigi koondisega.”

Kuu aega enne võistlusi keskenduvad meie kujundujujad vaba kavade treeningutel eelkõige hübriididele ja akrobaatikatele. “Nende kahe elemendi puhtast sooritusest sõltub peamiselt lõplik tulemus,” selgitab koondise juht, kelle kõrval juhendab sportlasi ka Anastasiia Rudkovski. “Seoses reeglite uuendamisega kaks aastat tagasi on mõned muud elemendid hindamiskriteeriumitel kahjuks jäänud tahaplaanile.”

Kuigi meie kujundujujad liiguvad kindlate sammudega Euroopa tipu suunas, siis Rzhanov räägib, et olla tippkonkurentsis on vaja paremat infrastruktuuri ehk olümpiamõõtmetes basseini, mida ihaldavad ka meie tippujujad.

“Eestil on arengupotentsiaal väga hea, kuid meil ei ole treenimiseks sobivaid basseine. Meie käsutuses on basseinid, mis on maksimaalselt 180 cm sügavad ning kasutada saame tavaliselt 2-3 rada. See kahjuks ei vasta meie spordiala tehnilistele nõuetele, mis tähendab, et ka sportlased ei saa teha täisväärtuslikku ettevalmistust,” sõnab koondise juht, kes rõhutab, et kõik on siiski linna ja riigi kätes.

“Võistlustel on bassein kuni kolm meetrit sügav ja sportlased peavad vaba kava ajal aktiivselt liikuma 25-meetrise basseini 10 raja ulatuses. Seetõttu leiame palju vigu alles võistluspaigas, mida me kodus treenides kuidagi avastada ei saa.”

Euroopa meistrivõistlustel Ateenas osalevad meie kujundujujad neljal erineval alal: soolo-, duett-, rühma- ja kombineeritud kavades. Rzhanov ütleb, et üksikud sportlasi on raske välja tuua.

“Stardis on meie viimaste aastate parim solist Aleksandra Orlova, kuid ka tema tugevad kodused konkurendid nagu näiteks Alisa Valtanen, Maria Nazarova, Ksenia Kuznetsova ja Anna Paula Tiidemann. Meil on väga hea grupp sportlasi ning kõigi püss võib paukuda hetkel kui me seda kõige vähem ootame,” ütles Rzhanov lõpetuseks.

Eesti noorte koondis kujundujumise EM-il:

Veronika Nikiforova
Amelia Kleštšova
Aleksandra Orlova
Alisa Valtanen
Maria Nazarova
Ksenia Kuznetsova
Aleksandra Piho
Anna Paula Tiidemann
Julia Boiko
Anastasia Popova
Catharina-Rosita Suuroja
Maria Linde

Treenerid: Anton Rzhanov ja Anastasiia Rudkovski

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *