Avaveeujumise 10 km Eesti meistrivõistluste seni edukaim ujuja – MERIBEL SAAR

Avaveeujumise 10 km Eesti meistrivõistluste seni kõige edukam ujuja on…… MERIBEL SAAR, kelle kontol on 5 meistritiitlit sellel alal.
 
Enne 10. korda toimuvat 10 km meistrivõistlust uurisime selle ala tõeliselt meistrilt tema kogemusi, muljeid ja mõtteid.
 
Millised on kõige meeldejäävamad 10 km võistlused, kus oled osalenud? Nii maailmas kui Eestis?
Kindlasti üks kõige meeldejäävam 10 km võistlusdistants, millest olen osa võtnud, oli Portugalis Setubalis peetud Olümpia kvalifikatsioon (2016), kus kahjuks pidin katkestama. Olin tol ajal vaid 16 aastat vana ning terviseprobleemide tõttu kõvasti alakaalus ning seega vorm ei olnud ka parim. Sel võistlusel sai küll määravaks veetemperatuur, mis oli rannikul kuskil 14-16 kraadi vahel ning kalipsod ei olnud veel tol hetkel lubatud. 7-8 km vahel tundsin, et ei saanud enam aru, kus ma olen ja kes ma olen, vaid ujusin. Üritasin matta seda tunnet nii kaua kui suutsin, kuid lõpuks olin hüpotermia tõttu sunnitud katkestama.
 
Veidi positiivsemal noodil on olnud mu kõige meeldejäävam 10 km 2019.ndal aastal Eestis. Teadsin, et just see 10 km on mu viimane (praeguseks), seega nautisin seda pikka pingutust mõnuga. Oli küll pingerikas, sest ei tahtud oma heale sõbrannale ja tiimikaaslasele Margaretile alla jääda ning soovisin panna enda väiksele ujumiskarjäärile ilusa punkti.
 
Mis on motiveerinud Sind osalema EMV 10 km distantsil?
Mida vanemaks sain, seda rohkem hakkasid mulle sobima pikemad distantsid, suutsin isegi meestega sammu pidada. Mu tugev ülakeha oli kindlasti mu edu võti, mis soodustas ka mu edu pikematel distantsidel. Seega toimus loomulik kulg 200 m, 400 m ja 800 m vabaujumiselt 10 kilomeetrile avavees.
 
Mis on olnud kõige raskem enne võistlust-võistluse ajal-peale võistlust?
Kuna distants on väga kurnav ja nõuab suurt vaimset pingutust, et tempot mitte alla lasta, siis mentaalselt oli alati raske ennast kogu aeg piitsutada, et kiire tempo säiliks. Võitluse ajal oli ka alati raske võidelda “ülekoormus”valudega, tihtipeale hakkasid biitsepsi kõõlus ja puusapainutajad korduvate liigutuste tõttu valu tegema, kuid sellest tuli üle olla. Enne starti muidugi see ärevus, et saad jälle vähemalt 2h enda keha proovile panna ning pead valmistuma selleks, et tõenäoliselt pead enamus aega üksinda ujuma.
 
Avaveeujumise, eriti 10 km distantsi juures, on väga oluline roll ka toitumisel/ jootmisel. Mida sina võistluse ajal tarbisid ja kuidas võistluseks ette valmistusid?
Enne 10 km hakkasin alati tasapisi süsivesikute osakaalu oma taldrikul tõstma. Võistlusdistansti ajal jõin tavaliselt SiS spordijooke ning peale igat 2,5 km hakkasin juba iga ring ka SiS geele tarvitava. Tol hetkel olid mu lemmikmaitseteks greip, cola ja mustsõtar. Geelid ja joogid sain käte oma isa ehitatud “feeding pole”ilt.
 
Milliseid soovitusi annaksid sellel aastal 10 km distantsil startijatele?
10km distantsil on toitumisel suur roll, soovitaksin kindlasti peale igat ringi kas mingisugust süsivesikute ja/või elektrolüütidega geeli või jooki tarbida. Pigem alustada liiga vara kui liiga hilja, sest energiavarud saavad kiiremini otsa kui arvad.
 
Samuti on oluline roll eelnev toitumine enne starti. Veendu, et toidukorras oleks piisavalt süsivesikuid ning mitte liiga palju piimatooteid ja rasvu, mis võivad kõhtu distantsi ajal häirida. Samuti tuleks veenduda, et trikoo millega distantsi läbid, ei oleks liiga kitsas ning ei hõõruks.
 
Orienteerumisel on ka suur osakaal, seega pigem vaata ette tihedamini, et vältida rohkem ujumist. Külmemate veeolude korral soovitan kindlasti kasutada mingit rasvainet või vaseliini, et keha külma vee eest insuleerida.
 
Viimaseks näpunäteks oleks jälgida oma tempot, väga lihte on ülehinnata oma oskusi ja alustada liiga kiiresti, distants on pikk ning sa jõuad alati hiljem kiirust lisada.
 
Kas sul on plaan kunagi tulevikus uuesti 10 km distansil osaleda?
Praegu olen arvamusel, et seda lähiajal kindlasti ei juhtu. Kui mul tõesti tekib soov taas 10 km ujuda, siis ei lähe ma seda niisama läbi ujuma ning sooviksin ikkagi ennast mingil määral ületama minna. Arvestades seda ajakulu ning pühendumist, mida see distants nõuab, ei näe seda lähitulevikus juhtumas.
 
Millega hetkel tegeled ning kas võime Sind kunagi tulevikus mõnel Eesti avaveeujumise võistlusel kohata?
Hetkel olen täiskohaga füsioterapeut ning olen pigem korvpalliga seotud, seega sport täidab endiselt mu elus suurt rolli. Ma olen küll oma staieri juurtest kaugele võõrdunud ning nüüd pigem ajan jõusaalis taga suuremaid raskusi kui kiiremaid aegu vees. Seega tõenäoliselt mind avavees lähiajal näha pole, aga kunagi ei tea, äkki hakkan võistlusmomenti igatsema.
 
Mille peale Sa tavaliselt distantsi ajal mõtlesid, sest 10 km ujutakse teadupoolest umbes üle 2 tunni?
Tavaliselt laulsin endale peas mõnda laulu, mis mind parasjagu kummitas ning mõlgutasin igasuguseid mõtteid. Samuti stressasin kogu aeg selle üle, mitmes ring mul nüüd on, sest olen kohutav ringide lugeja. Kui aga distantsi lõpu poole jõudma hakkasin, siis vaevasin pead sellega, et mida ma pärast distantsi süüa tahan.
 
Aitäh Meribelile elamuste eest, mida ta meile avaveeradadel on pakkunud ning loodame, et näeme teda kunagi taas võistlemas!
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *