Seni edukaim mees avaveeujumise 10 km Eesti meistrivõistlustel – Rinel Pius

Kas tead, kes on siiani olnud kõige edukam mees 10 km avaveeujumise Eesti meistrivõistlustel?
RINEL PIUS – 3 kulda, 1 hõbe ja 1 pronks.
Küsisime Rineli käest, mida tähendab tema jaoks 10 km ujumine, mida tähele panna ja kas saame teda kunagi veel sel distantsil näha.
Milline on olnud Sinu jaoks kõige meeldejäävam 10 km ujumine?
Kõige meeldejäävam 10 km võistlus minu jaoks oli 2019. a toimunud ujumise maailmameistrivõistlused Lõuna-Koreas, Gwangju-s. Asukoht ise oli juba väga eksootiline ja kultuur oli täiesti teistmoodi. Koos Sander Paavoga saime seal palju võistluskogemust ja tutvusi juurde.
Oli kõige kõrgetaselisem avaveevõistlus, kus olen võistelnud, stardis oli mitmeid 10 km ja 1500 m vabaujumise olümpiavõitjaid ning maailmarekordi omanike. Olin stardis nii 5 km ja 10 km distantsil. Pärast võistlust sain ujumismütse vahetatud 1500 m vabaujumise olümpiavõitja ja maailmarekordiomaniku Gregorio Paltrinieriga, siiamaani on igapäevaselt tema müts mul treeningkotis.
Eestis kõige meeldejäävam 10 km võistlus olid 2014.a toimunud Eesti meistrivõistlused Anne kanalis. Olin siis 15-aastane ja võistlesin esimest korda sellel distantsil. Distants oli too aasta tegelikult 11 km, kuna ring oli pikem. Võistlus jäigi meelde sellepärast, kuna olin väga õnnelik, et suutsin sellist distantsi läbida esimest korda.
Milline on olnud kõige raskem 10 km ujumine?
Nii Eestis kui välismaal olen kokku 10 km distantsil võistelnud 12 korda, kõikidel kordadel on midagi rasket meelde jäänud. Aga kõige raskem 10 km võistlus, mis meelde tuleb, on 2017. a Juunioride Euroopa meistrivõistlused Prantsusmaal, Marseilles. Võistlesime Marseille sadamas. Lisaks päris soolasele veele, oli 🌡️õhutemperatuur 38 kraadi ja vee temperatuur 32 kraadi.
Tagasi mõeldes polnud mul mingit aimu õigest toitumise ja vedeliku tarbimisest. Tarbisin enne võistlust ja ka võistluse ajal liiga vähe vedelike. See soolasus ja kuumus olid mind vedelikest nii tühjaks teinud, et napilt üldse finišeerisin. Viimased ringid tegin silmad lahti ainult ette vaatamiseks, et kus poi asub, siis kui pea vees oli, silmi lahti ei jaksanud hoida ja üritasin lihtsalt kõigest väest kätega panna. Mäletan, et käega sain finiši seina ära puudutatud ja siis läkski mul pilt tasku ja hakkasin vee alla vajuma. Esmaabi inimesed hüppasid vette ja tirisid mind veest välja. Lebasin seal kiirabi telgis mitmeid tunde veel enne kui jälle normaalselt rääkima hakkasin. Ujusin nii tühjaks end, et järgmine päev oli ka veel halb olla. Kaanisin pärast võistlust kaks päeva liitrites vett sisse, janu kustutamiseks läks pikalt aega.
Avaveeujumise, eriti 10 km distantsi juures on väga oluline roll toitumisel-jootmisel. Mida Sina võistluste ajal tarbisid ja kuidas võistluseks valmistusid?
Toitumisel ja jootmisel on 10 km distantsi juures väga suur roll. Ühtlasi tuleb ka see kogemustega – mida start edasi, seda paremaks toitumine läks. Võistluseelsel nädalal suurendasin magneesiumi ja soolade koguseid. Võistluse ajal ma kunagi midagi tahket ei söönud, oli alati tehtud teatud joogi segud.
Jootmise taktika sõltus ka ringide pikkusest. Kui distants oli tehtud 4 x 2,5 km ringiliseks, siis jõin iga ring. Kui oli 10 x 1 km siis sõltuvalt õhu- ja veetemperatuurist sai paika pandud, mis ringidel joon. Distantsi alguse poole tarbisin tavalist spordijooki, kuhu olin sisse juurde pannud kas magneesiumit, soolasid või L-carnitini. Distantsi keskel tarbisin süsivesikurikast jooki, kuhu olin ka juurde pannud magneesiumi ja muid soolasid. Distantsi lõpupoole tarbisin spordijooke, kuhu lisaks magneesiumile ja sooladele olin lisanud juurde kofeiini.
Üldiselt need segud hästi ei maitsenud, aga andsid sooritusele palju juurde.
Milliseid soovitusi annaksid sellel aastal 10 km distantsile startijatele?
10 km startijatele soovitan mõelda see distants väiksemaks endale. Ujudes mõelda ainult käesolevale ringile, et kuidas hetkel saad seda ringi hästi ja kiirelt ujuda ja siis liigud edasi järgmisele ja alustad uuesti seda mõtlemist. Olen märganud, et kui vaimselt hakkad ette mõtlema, et nii palju on jäänud või kuidas ma järgnevad ringid teen, siis vaimselt kukub asi kokku. Parem on mõelda ainult hetkel olevale sooritusele/ringile ja siis võtta järgmine ette.
Millega hetkel tegeled ning kas võime Sind kunagi tulevikus mõnel Eesti avaveeujumise võistlusel kohata?
Hetkel tegelen endiselt tippspordiga, olen viimased kolm aastat tegelenud triatloniga. Võistlen nii Eestis kui välismaal erinevatel triatloni Euroopa karikaetappidel eesmärgiga koguda triatloni maailma edetabeli punkte, mis on vajalikud olümpiamängudele kvalifitseerumiseks.
Triatloni olümpiadistantsi pikkuseks on 1,5 km ujumist + 40 km ratast + 10 km jooks. Ujumine on endiselt minu jaoks tähtsal kohal. Kuigi kaks korda päevas enam ei uju, teen siiski peaaegu igal hommikul basseinis trenni. Ülejäänud aeg läheb nüüd ratta- ja jooksutreeningutele.
Spordiväliselt töötan poole kohaga keskkonnaspetsialistina.
Kindlasti tulevikus võistlen veel Eesti avaveeujumise etappidel ja ka 10 km Eesti meistrivõistlustel.
Mille peale Sa tavaliselt distantsi ajal mõtlesid, sest 10 km ujutakse teadupoolest umbes 2 tundi ja ehk ka veidi peale?
10 km distantsi ajal jõuab peast nii palju mõtteid läbi käia, et raske on välja tuua kindlat asja, mille peale mõtlesin. Maksimaalselt ujudes läheb mingi hetk lihasvalu ja pulss nii kõrgeks, et ega aju väga enam ei mõtlegi, lihtsalt tuimalt paned ja kannatad ja ootad lõppu. Muidu keskendusin trajektoori peale, et võimalikult sirgelt järgmise poini jõuaksin, et lisameetreid ja aega ei tekiks juurde. Lõpu poole keskendusin tehnikale, et see ära ei vajuks ja sellega kiirust ei kaotaks. Mingi hetk, kui keha juba tühi ja sodi, siis mõtlesin ainult selle peale, et saaks juba peale finišit Coca-Colat juua.
Jõudu ja edu Rinelile eesmärkide saavutamisel ning peatse kohtumiseni avaveeradadel!
Tahad tõusta nende legendaarsete Eesti ujujate sekka, kes on ujunud 10 km Eesti meistrivõistlustel?!
Kes Tallinna poolt kuidagi tuldud ei saa, siis UK Briis pakub võimalust sõita nende tellitud bussiga. Edasi-tagasi sõidu hind 20 eurot. Veel on vabu kohti. Huvi korral võta ühendust Anu Sakalaga (55520162).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *