Parim veteransportlane 2020 Merle Vantsi taliujumisest

Kui ujumispere on 2023. spordiaasta parimate väljakuulutamise ootusärevuses, siis puhusime juttu 2020. aastal Eesti parimaks veteransportlaseks tituleeritud Merle Vantsiga. Seekord oli ajakohaselt teemaks taliujumine. Tahad basseinis omandatud ujumisoskuse ekstreemsemates oludes proovile panna – siis on taliujumine sinu jaoks.

Kui kaua oled taliujumisega tegelenud?

Alates 2011 sügisest, ehk siis juba 12 aastat.

Mis ajendas sind taliujumisega tegelema?

Ilmselt algul kohusetunne, sest mulle öeldi, et mind oleks vaja 2012.a. Jurmalas toimuval taliujumise MM-il teatevõistkonda ujuma.  Algul olin kategooriliselt vastu, aga kehalise kasvatuse õpetajana koolis töötades tean, mis tunne on kui ei saa tiimi kokku, seega otsustasin proovida.  Esialgu käisin järves üksi ja salaja, aga pärast aastavahetust leidsin endale kaaslased ja nendega koos ujudes tekkis kambavaim ja asi muutus huvitavaks ja lõbusaks!

Kuidas harjutad end külmaga? Millised on sinu lemmikharjutused külmataluvuse tõstmiseks?

Olen juba nii staašikas ujuja, et mingeid erilisi harjutusi küll ei tee. Käin vastavalt võimalusele järves ujumas, ennem taliujumise võistlusi kindlasti tihedamalt ja ennem basseinivõistluseid pean veidi pausi.

Jaga palun nõuanded külma vee šoki vältimiseks?

Mäletan, et oma esimeses stardis 2012.a. MM-il oli 25 m. rinnuli distantsil pool pikkust hing külmast kinni ja alles teisel poolel sain hingama hakata. Järgmises stardis läksin kiiresti vette ja tegin ennem starti mõned hingamisharjutused nägu vette pannes ja seda nippi kasutan ma tänaseni, see toimib, ujuma hakates saab rahulikult hingata!

Kuidas taliujumine mõjutab sinu füüsilist tervist? Oled sa kunagi taliujumisega end ära külmetanud ja seetõttu haigeks jäänud?

Ei, kindlasti mitte!

Kas oled kunagi kogenud alajahtumist? Kuidas sellega toime tulla?

Päriselt alajahtumist pole kogenud, on olnud küll mingi hetk pärast ujumist vappekülm või on näpud ja varbad külmast valutanud (seda on tekkinud kui Türil järvest välja tulles sillal riietudes on väga külm tuul), aga kiire kõnniga kodu poole minnes saab sooja.

Mis on sinu suurim saavutus taliujumises?

Olen võitnud taliujumise MM-idelt kokku 24 kulda, 7 hõbedat ja 4 pronksi (individuaaldistantsidelt).

Mis on sinu isiklikud eesmärgid taliujumises?

Pole neid endale püstitanud!

Millised on taliujumise suurimad väljakutsed?

Minna vette kui on väga tuuline ja vihmane ilm!

Mis on sinu lemmik taliujumise distants?

Otsest lemmikut pole, võin ujuda kõiki distantse, eelistaks siiski 50, 100 ja 200m. pikkuseid distantse, sest 25m. on kuidagi liiga kiire ,,rapsimine“

Kui oluline osa on toitumisel taliujumise ettevalmistuses?

Üldiselt väga ei erine tavapärasest toitumisest, kuid ennem võistlusi proovin rohkem jälgida enda toitumist, ehk siis tarbin rohkem süsivesikute rikkaid toiduaineid.

Kuidas puhkad ja taastud pärast taliujumise võistlust?

Käin saunas ja päev paar võtan ujumisest puhkust!

Kuidas treenid taliujumise võistluseks? Kas on mingi spetsiaalne eri ettevalmistus? Kas on oluline käia võimalikult palju külmas vees?

Põhiline ettevalmistus käib ikka basseinis soojas vees. Ennem taliujumise võistlusi harjutan basseinis taliujumise starti ja pöördeid. Külmas vees käin ka, aga ikka selleks, et keha külma veega kohandada (kindlasti on ka nägu vaja vette panna). Türil on talvel taliujujatel auk, ehk siis ujuda eriti ei saagi, maksimum 10m.

Kui võrdled võistlemist basseinis ja külmas vees, siis too välja mõned sarnasused ja mõned erinevused.

Basseinivõistlusele eelneb soojendus vees, taliujumisel tuleb ennast soojaks võimelda. Pärast distantsi lõppu basseinis tuleb tavaliselt järgmise vahetuse start ära oodata vees omal rajal ja alles siis saab väljuda basseinist, taliujumises tuled lõpetades kohe kiiresti veest välja.

Kuidas valmistud taliujumise võistlusteks? Milline on tavapärane rutiin enne võistlust?

Hommikupudru, sõit võistluspaika, tutvumine võistluspaigaga (kus asuvad riietusruumid, saunad, kogunemistelk).  Võistlustrikoo selgapanek, riietumine vastavalt ilmastikule, et ennem starti oleks soe, kindlasti kontrollin üle, et kaasas oleksid prillid, 2 ujumismütsi ja fliisist pontšo, mis kohe veest välja tulles peale tõmmata!

Kas igaühest võib saada taliujuja?

Ma arvan küll!

Millised on sinu soovitused algajatele taliujujatele?

Kindlasti ei tohi minna üksinda ujuma! Ära püstita endale eesmärgiks olla liiga kaua vees ja kindlasti ära võistle, kes on kõige kauem vees. Vali esimeseks ujumiseks tuulevaikne kuiv ilm,

Kõige ideaalsem on külm päikesepaiseline ilm!

Milline oleks sinu motivatsioonikõne neile, kes kaaluvad taliujumisega alustamist?

Kui tahad olla terve, tugev ja õnnelik, siis alusta kohe taliujumisega!

Mis on sinu arvates suurimad müüdid taliujumise kohta?

Müütide kummutamiseks saan öelda, et:

  • Taliujumisel on kindlasti karastav efekt, külmetushaigused jäävad minevikku!
  • Taliujumine maandab stressi!
  • Taliujumine annab tõelise ,,energialaksu“ !
  • Taliujumine annab nii füüsilist kui ka vaimset energiat!

Kas näed taliujumist tulevikus ka olümpamängude kavas?

Miks ka mitte!

Millistel taliujumise võistlustel näeme Sind käesoleval talvehooajal?

Plaan minna Rumeeniasse taliujumise EM-ile ja kindlasti võistlen Tallinnas toimuval MM-il.

 

Edu Merlele nii külmas kui soojas vees!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *